”Lev inte som om du hade tusen år framför dig”

Träffa Emelie Emanuelsson, VD Womengineer

Berätta om hur du fick idén till satsningen med Womengineer?
Idén till Womengineer föddes på KTH, tillsammans med en kursare, när vi var studenter där. Jag hade ingen aning om vad en ingenjör var, jag kände ingen ingenjör och hade aldrig hört talas om en ingenjör. Det fanns inte alls med på min radar. Men idag älskar jag att vara ingenjör och få lösa olika problem. Vi ville genom Womengineer visa nästa generation vilka möjligheter som fanns. Syftet är att informera och inspirera unga tjejer att välja ingenjörsyrket. Vi vill ge dem kunskap och självförtroende att välja sin egen framtid.

Vad gjorde du tidigare och hur blev det möjligt?
Womengineer har alltid funnits med mig. Det drivs idag av 20 eldsjälar runt om i Sverige. Sedan Juni i år är jag VD tack vare en tjänstledighet från min arbetsgivare Volvo Cars. Från dem är stödet enormt.

Hur tror du att bolag kommer behöva jobba med kompetensförsörjning i framtiden?
Innovativt. I framtiden kommer man med VR och film kunna förklara hur ett företag arbetar och vilka som arbetar där. Därför kommer man behöva ändra sättet man rekryterar och attraherar. En person kommer kunna se med egna ögon att gräset är grönare någon annan stans. Nästa generation älskar transparens, så man kommer också behöva ha transparenta lönesystem.

Dina tre bästa 3 tips på hur bolag inom industrin kan jobba smartare med att säkra upp sin kompetens i framtiden?
Finns med redan första året på högskolan. Plantera ett frö hos nästa generation om vilka ni är och vad ni gör.
Använd interna mentorer. Se till att alla har en mentor i organisationen. Undvik formella program utan bara kör.
Arbeta agilt!

Vad är ditt motto?
”Lev inte som om du hade tusen år framför dig” – Markus Aurelius

Scroll to Top