Expert från MaaS Global reder ut buzzwordet MaaS

Telefoner

MaaS står för Mobility As a Service. Detta är en trend som kommer att förändra hela bilindustrins ekosystem och det är hög tid för OEM:er och underleverantörer att börja tänka på sina affärsmodeller i anslutning till detta. Vi kontaktade MaaS Global, det första MaaS-företaget i världen som nyligen samlade in 33 miljoner dollar i investeringar för deras idéer, för att höra deras syn på detta buzzword.

MaaS Global har en vision om en framtid med ett alternativ till privat bilägande som erbjuder samma frihetskänsla – via en prisbelönad app som heter Whim-app. Denna vision inkluderar även renare luft, mindre trafik och fler parker istället för parkeringsplatser. Och i många städer finns infrastrukturen redan för att stödja denna vision inom tåg, tunnelbana, taxibilar, skoter, cyklar och hyrbilar.

MaaS Global menar att denna framtid innebär en stor rubbning av status quo eftersom den påverkar den väletablerade drömmen om att äga en bil. Naturligtvis finns det en viss oro från OEM:er och underleverantörer att denna modell kan hota deras existens. Men i själva verket är detta långt ifrån vad MaaS Global förutspår – eftersom taxibilar, bilar och biluthyrningar är en betydande del av en riktig MaaS-lösning. De hållbara transportsätten; promenader, cykling och kollektivtrafik är ryggraden i MaaS men för att komplettera med bilägande är det nödvändigt att kunna erbjuda ett brett utbud av transporttjänster.

När antalet privatägda bilar minskar kommer behovet av olika typer av ”flottor” att öka. En annan sak att tänka på är att idag används den genomsnittliga bilen uppskattningsvis endast 3-5% av tiden. Med en MaaS-modell kommer bilanvändningen att öka avsevärt.

Det vi beslutar idag kommer att få långsiktiga effekter på hur våra städer ser ut imorgon. På MaaS Global är drömmen att arbeta med partners för att ge en miljömässigt hållbar, sömlös reseupplevelse … inklusive ett stort utbud av alternativ.

Det kan vara värt att notera att ett antal OEM:er och leverantörer på Tier 1-nivå redan har omfamnat en MaaS-modell och själva gör betydande investeringar i MaaS.

MaaS förklarat i 4 korta punkter:

  1. Det innebär ett skifte mot ett alternativ till privatbilsägande
  2. Det kommer att förändra vårt sätt att transportera oss och påverka bilindustrin
  3. Mycket pengar investeras i MaaS och OEM-tillverkare och underleverantörer kan behöva agera snabbt på detta, antingen investera i nystartade företag eller skapa sina egna nya affärsmodeller
  4. Olika typer av transportflottor kommer att öka som ett direkt resultat

Mer om MaaS Global:
MaaS Global, grundat 2015, är det första MaaS-företaget (Mobility as a Service) i världen. I november 2017 lanserade företaget Whim mobilitetsapplikation, som redan har använts för över sex miljoner resor. Whim arbetar för närvarande i Helsingfors, Birmingham, Antwerpen och Wien. Bland aktieägare i MaaS Global ingår Aioi Nissay Dowa, BP Ventures, Denso International Europe, Karsan Otomotiv, Mitsubishi Corporation, Mitsui Fudosan, Nordic Ninja, Swithcom Teknoloji, Toyota Financial Services, Transdev Group och Veho. Den totala finansieringen är 53,7 miljoner euro.

Källa: Julie Jacobson Möller, affärsutveckling, Skandinavien & Krista Huhtala-Jenks, chef för ekosystem & hållbarhet på MaaS & www.maas.global

Scroll to Top